fysioterapi til genoptræning

Genoptræning af nye hofter bliver tilbudt af kommunen, men alt efter hvilken kommune man befinder sig i, kan tilbuddene være meget forskellige. Mange kommer egentlig for sent i gang med sin genoptræning, i forhold til, hvad studier viser giver bedst effekt, fordi der kan være ventetid i kommunerne.

Tidligere var der 12 ugers holdtræning, 2 gange om ugen, som sikrede kvalitet i øvelserne og den rette fremgang. Nu er holdene kun for dem som har allermest brug for det, mens andre selv får lov at stå for sin genoptræning, eller måske endda bare får enkelte retningslinjer med hjem, og ellers bare skal fortsætte sin hverdag efter bedste evne.

Selvom studier viser, at man er samme sted i sin rehabilitering efter et år, uanset om du får skræddersyet hjælp, eller om du bare klarer du selv og får 3 kontroller, er den korrekte tilgang til sin genoptræning alfa og omega for at få det hurtigste, bedste og sikreste resultat af sin genoptræning af hoften.

Jeg synes, at et år er længe, når du med nogle meget simple principper og ideer, kan komme til at være på toppen allerede efter 3 måneder.
Der er derfor flere ting du kan implementere i din genoptræning, som vil skære din genoptræningsperiode ned, og sikre dig det bedste resultat, hurtigst, hvis du selv står for din genoptræning.

De vigtigste af dem får du her:

Begynd din genoptræning inden din operation

Jo bedre form du er i, og jo stærkere dine muskler er inden du får skiftet din hofte, jo bedre et resultat får du også efterfølgende – det er bare fakta.

Desværre er der bare ikke mange der får det gjort, fordi det gør ondt at skulle træne. Træning kan være mange ting, og bare det at gå en tur, rejse og sætte sig 20 gange i træk fra en stol, lave bækkenløft, træne baglår med en elastik, eller køre på kondicykel, er mere træning end at sætte sig i sofaen og holde benet i ro.

Er du indstillet til operation i hoften, og har du mulighed for at lave alle mulige øvelser og bide smerterne i dig, så giv den bare gas. Musklerne bliver stadig trænet, og selvom det slider mere på hoften, så bare fortsæt – den skal jo alligevel skiftes

Husk dog altid at lytte efter din krop. Hvis noget gør meget ondt at lave eller træne, så stop. Du risikerer bare at kompensere med andre dele af din krop, som så kommer til at gøre ondt og brokke sig, når du har fået skiftet og genoptrænet din nye hofte. Få derfor hjælp af en fysioterapeut til at finde ud af hvilke øvelser du skal lave inden din operation.

Kom så hurtigt I gang som muligt

Studier viser at jo hurtigere du får vægtbæring på din nye hofte, får brugt den og gået på den, jo hurtigere vil din genoptræning gå og jo bedre resultat vil du også opnå. Det er også derfor du kommer hjem samme dag, eller dagen efter, med mindre der er nogle komplikationer hos dig, som ændrer på din udskrivelse

At gå rundt på den nye hofte så meget du kan og orker, er derfor det bedste du kan gøre for din nye hofte. Træning i vand kan hjælpe dig med din genoptræning, da du her kan gå uden din fulde vægt, men samtidig få god bevægelse i din nye hofte. Dette vil være med til at forkorte helingsprocessen i din hofte.

Der går helt naturligt noget tid inden du kan træne i vand, da dit sår skal være helet før du kan komme i vandet. I stedet kan du benytte dig af en AlterG, Anti-Gravity Treadmill, som er et løbebånd, hvor du kan reducere din vægt med op til 80%. På den måde kan du bedre kan få trænet på præcis den belastning, som din krop og hofte kan klare netop på det pågældende stadie af din genoptræning, modsat vand som altid giver den
samme belastning.

På denne måde kan du hele tiden tilpasse belastningen i AlterG til dit niveau, så du får god
bevægelse i din hofte, samtidig med at du får trænet musklerne i din hofte fuldstændig smertefrit, men stadig opbygger muskelstyrke og udholdenhed.
Træningen i AlterG kan du, modsat træning i vand, allerede påbegynde 2 dage efter din
udskrivelse.

Læs også: Bent på 92 år fik skiftet sin hofte, og smed krykkerne allerede 10 dage efter

Træn lidt – hver dag

Udover at gå så meget som du kan og orker, er det vigtigt at du får lavet noget decideret styrketræning af din hofte og dit ben.
Du har formentlig fået udleveret nogle øvelser, og måske en elastik til at træne nogle af de øvelser, som kommer længere fremme i dit genoptræningsforløb.

Begynd så snart du kan stå op, selvom du ikke kan lave øvelsen helt, eller du kun kan lave et par stykker. Øvelserne, du får fra kommunen og hospitalet, er udvalgt fra studier som har fundet de bedste øvelser til når man har fået en ny hofte. Øvelserne er derfor også som delmål i din genoptræning, som du skal sigte efter at kunne udføre, for at få den mest effektive genoptræning.

Dog oplever flere at det kan være svært at udføre alle øvelserne, og her vil det være en god ide at få noget hjælp, så du kan lære andre måder at begynde at lave øvelserne på, så du stiller og roligt bygger din styrke op til at kunne klare øvelserne som det er planlagt.
Hvis du ikke har jævnlige aftaler med din fysioterapeut i dit genoptræningstilbud, kan du derfor have god gavn af, at alliere dig med en fysioterapeut som kan hjælpe dig med at tilpasse øvelserne, så du kan få et mere skræddersyet genoptræningsprogram, som passer lige til dig, og som hjælper dig bedst muligt fremad – hurtigst.

Her er det også vigtigt at du er smertedækket, så husk at bruge de piller du har fået til dinesmerter, og følg retningslinjerne herfor.

Hav tålmodighed – meeeen….

Når du har fået din nye hofte, vil du ofte få at vide at du skal huske at være tålmodig med din genoptræning. Studier viser at du vil være nogenlunde lige så god et år efter din operation, hvis du bare har lavet dine dagligdags rutiner som det har været muligt, sammenlignet med en som har gået på hold og trænet med en fysioterapeut 2 gange om ugen.

Men jeg synes at et år ud i fremtiden er lang tid, hvis det er muligt at være fuld funktionsdygtig efter blot 8 uger, i stedet for at skulle gå 3, 6 eller 8 måneder før man selv synes man er på toppen igen. Du har lige fået lavet et stort indgreb, hvor du har fået skåret knogle over, og fået banket et nyt stykke hofte ned i dit lårben.

Det ER en voldsom operation, som kræver tid at genoptræne efter. Men du bliver også hevet på benene kort efter din operation, så du selv kan komme på toilettet, og når du kan gå rundt selvstændigt med dine krykker, bliver du sendt hjem til dig selv.

Det er som regel 1 og højst 2 dage efter din operation, hvis alt er gået som det skal – hvilket det gør i over 90% af operationerne.
Der bliver derfor også krævet noget af dig, allerede hurtigt efter din operation, og derfor er det også okay at du kræver noget af din genoptræning, så du får det bedst mulige forløb og resultat.

Kontakt mig i dag og kom hurtigt tilbage på benene

Lad mig lave planen for din genoptræning og kom hurtigt og trygt tilbage på benene igen. Kontakt mig her, så går vi i gang hurtigst muligt.

Se seneste indlæg