Belastningen skal tilpasses smerterne
Der findes mange træningsprogrammer på internettet og på sociale medier, som lover guld og grønne skove, hvis bare du laver deres øvelser og bider smerterne i dig. Du bider nok allerede smerterne i dig i din dagligdag, og det kan derfor være svært at få sig motiveret til at lave øvelserne, selvom de nok skal kunne hjælpe dig – Om 3, 6 eller 12 måneders tid.
Men det her handler om at gå genoptrænet knæet hurtigt, og i mine øjne er 3-6-12 måneder ikke hurtigt.
Hvis du skal genoptræne dit knæ hurtigt, er det vigtigt at du får et skræddersyet program, som ikke er en skabelon fra skuffe 4. Hvert knæ er nemlig individuelt udfordret grundet din krops historik, og dit knæ har derfor også brug for individuel skræddersyet udfordring/træning. Det kan godt nive lidt, men deciderede smerter skal du allerhelst forsøge at undgå.
Træn uden din fulde vægt
…. og hvordan gør man så lige det?
Det her er ikke et tegn til dig, om at du skal tabe dig. At du taber noget vægt, så du ikke belaster dine knæ så meget, kan godt hjælpe på dine smerter, men det vil aldrig fjerne dine smerter.
Det handler i højere grad om at målrette problemet, som er roden til dine smerter.
Det nytter heller ikke at blive ved med at pumpe en cykelslange, hvis du ikke har fjernet glasskåret i dækket.
Problemerne kan komme i mange afskygninger, men det vil altid forårsage at der er nogle muskler, som ikke arbejder helt som de skal, for at hjælpe dig med at stabilisere dit knæ.
Det er oftest de små, stabiliserende muskler, som ikke tager deres del af arbejdet, og efterlader deres arbejde til de større muskler. Det kan sagtens gå fint i en periode, indtil det ikke er fint mere – og så får du smerter.
De små muskler kan sagtens komme på banen igen, men hvis du træner med din fulde vægt, plus hvad du har i hænderne eller på nakke, bliver de hurtigt trætte og kan ikke lave deres arbejde. Træner du derimod med MINDRE af din normale vægt, kan de små muskler bedre være med i længere tid, og så bliver de stærkere og mere udholdende, så de kan hjælpe dit knæ, og lindre dine smerter.
Du kan træne uden din fulde vægt i en AlterG, Anti-gravity Treadmill, som er et løbebånd hvor du kan få reduceret din vægt med op til 80%, og dermed kan justere din vægt, så den præcis passer til dit knæ.
Brugen af AlterG er lidt som at træne i vand, men den helt store forskel er, at hvor vandet altid vil give dig den samme hjælp, kan vi hele tiden ændre belastningen i AlterG’en, så du får mere vægt på, når du bliver stærkere.
Derudover giver træning i vand en modstand når du går fremad, hvor træning i AlterG ikke har modstand, når du går fremad, og derfor er mere naturligt at træne i.
Som tommelfingerregel er der markant effekt af AlterG allerede efter en måned, med træning 2 gange om ugen i ca 30 minutter, og flere oplever allerede forbedringer allerede efter første gang de benytter AlterG.
Brug benet som du kan – lad være med at skåne det
Når du er gået i gang med at genoptræne dit knæ, er det vigtigt at du stadig bruger det eksempelvis ved at gå eller cykle, og ikke bare ligger i sofaen og slapper af. Når du går og cykler får du mere blodcirkulation i benet, så musklerne hurtigere heler op efter træning, og så kroppen vænner sig til at bruge benet med de stærkere og mere udholdende muskler du automatisk får, når du træner som beskrevet i de to punkter ovenfor.
Når du går i AlterG vil du få nogle tips til hvad du skal gøre, for at gå bedre og bruge dine muskler mere hensigtsmæssigt, og hvis dit ben ikke får lov at ‘øve sig’ på det uden brug af maskinen, så bliver det ikke bedre. Selvom du skal bruge benet, skal du huske at gøre alt med måde, så du ikke pludselig står midt ude i skoven og ikke kan komme hjem på grund af smerter i knæet.
Alt med måde, og hellere gå langsomt frem i distancer og belastning, end at tage munden for fuld og opleve tilbagegang.
Læg en plan – og hold dig til den
Hvis du bare træner på må og få, og tager dagene som de kommer, vil din genoptræning ikke give den effekt, du gerne vil have.
Ethvert mål må have en plan, for at kunne lykkes, og for at kunne holde motivationen. Sæt delmål på vejen så du VED, hvad du skal kunne, for at gå til næste step, og så du hele tiden kan holde styr på din fremgang. Sætter du ikke mål på vejen, som du kan kigge tilbage på, så er der større risiko for at du mister gnisten, gejsten og motivationen for at træne videre.
Sætter du derimod mål, skriver dem ned og når dem, så kan du kigge tilbage på en masse succes, som giver mod på mere og motivation.
Eksempler på mål er mange; ‘Jeg vil kunne gå X-hundrede meter, uden stop og uden smerter’, ‘Jeg vil kunne gå op ad trapper uden smerter’, ‘Jeg vil kunne løbe igen’.
Der er uendelige muligheder, men sørg for kun at have et enkelt mål ad gangen, så din fremgang er helt klar. Har du en plan for din genoptræning på forhånd, vil du helt automatisk have større succes for din genoptræning af knæet.
Få de bedste forudsætninger – kontakt mig i dag
Vil du have hjælp til at sammensætte din genoptræning, så du får en plan som sparker r*v, og får dig tilbage til et liv uden smerter, men med masser af leg og aktivitet?
Så book en GRATIS, uforpligtende 30 minutters telefonsamtale og lad os få sat dig i gang så du igen kan få et liv uden smerter og med alt det du gerne vil. Du booker lige her.